Jak utrzymać świeżość warzyw i owoców?

Sierpień 3, 2018 By admin

Jak utrzymać świeżość warzyw i owoców?

Zmęczony więdnącym szpinakiem pozostawionym w lodówce na kilka dni? Zaszalałeś na zakupach i okazało się, że kupiłeś za dużo żywności? Dzięki tym wskazówkom Twoje owoce i warzywa będą dojrzałe, świeże i gotowe do spożycia.

Wybierz dojrzałe, świeże produkty

Utrzymywanie świeżości owoców i warzyw zaczyna się w sklepie. Dokonując wyboru, miej oko na skaleczenia, siniaki lub miękkie plamy na dostępnych produktach. Uszkodzenie owocu powoduje reakcje enzymatyczne, które przyspieszają proces psucia.

Zamroź to, czego nie używasz

Gdy znajdziesz się w domu z zakupionymi artykułami spożywczymi, zastanów się nad zamrożeniem tego, czego nie będziesz używać w ciągu kilku następnych dni. Natychmiastowe zamrożenie zapewni, że twoje owoce i warzywa pozostaną w dobrym stanie.

Mądre przechowywanie

Warzywa najlepiej przechowywać na najniższym poziomie lodówki. Nie zaleca się przechowywania owoców lub warzyw w szafie drzwi lodówki, ponieważ po otwarciu jest ona narażona na różnice temperatury.

Niech pozostaną suche

Unikaj płukania warzyw zaraz po powrocie do domu. Najlepiej przepłukać je przed przygotowaniem, ponieważ nadmiar wilgoci może wywołać wzrost pleśni. Połóż ręczniki papierowe między wilgotnymi obszarami.

Chłód

Przechowuj żywność z dala od urządzeń i obszarów, które emitują ciepło. Ogrzewanie owoców lub warzyw przyspieszy dojrzewanie i doprowadzi, że szybciej staną się niezdatne do spożycia. Niektóre owoce i warzywa będą lepiej zachowane w temperaturze pokojowej, inne w lodówce.

Trzymaj je osobno

Wspólne trzymanie owoców i warzyw może przyspieszyć proces psucia. Owoce mają tendencję do wytwarzania etylenu, a warzywa są w większości wrażliwe na etylen. Dobrym pomysłem jest trzymanie ich z dala od siebie, ponieważ wrażliwe na etylen warzywa będą psuć się szybciej obok owoców wytwarzających etylen. Dwa oddzielne pojemniki, dostępne w większości lodówek będą dobrą barierą dla świeżości.

Przygotowanie soku cytrynowego

Jeśli już obrałeś kilka jabłek i chcesz zachować resztę na później, spróbuj namoczenia sokiem z cytryny, aby zatrzymać proces brązowienia. Kwasy w soku z cytryny powstrzymują enzymy białkowe przed reakcją, tworzące brązowy, więdnący kolor.

Spróbuj zmoczyć połówki jabłka w szklance zimnej wody z odrobiną soku z cytryny. Łyżeczka lub łyżka stołowa powinna działać. To zjawisko będzie również działało na gruszkach. Moczyć przez pięć minut, odcedzić i spłukać. Ciesz się świeżymi owocami.

Planowanie na przyszłość

Zrób notatki, tego co jesz w ciągu tygodnia. Może to pomóc w nadmiernym kupowaniu i ograniczyć niszczenie owoców i warzyw, których nie używasz.

Znaj różnicę

Niektóre warzywa wymagają różnych metod przechowywania. Rozważ dokonanie wcześniejszych badań w celu sprawdzenia, które metody są najlepsze do przechowywania każdego rodzaju produktu. Ziemniaki i cebule, na przykład, powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Awokado i melony zachowują się najlepiej, gdy pozwala im się na dojrzewanie, a następnie są chłodzone. I

Śledź, ile dni zazwyczaj mają warzywa przed osiągnięciem ich terminu ważności. Niektóre z nich stracą świeżość już po kilku dniach, inne mogą być dobre nawet przez ponad tydzień.

Obserwuj twoje zapasy

Codziennie obserwuj zapas produktów i usuwaj wszelkie psujące się owoce. Zapobiega to psuciu się reszty zdrowych produktów.

W przypadku przechowywania w workach utwórz małe dziurki, aby umożliwić przepływ powietrza, aby zapobiec zepsuciu. Pozostaw trochę wolnego miejsca pomiędzy przedmiotami, aby zapewnić przepływ powietrza i świeżość.

Wybierz pojemniki na żywność

Kilka przedmiotów może przyczynić się do utrzymania świeżości produktów. Pojemniki pozwalają na łatwe, dłuższe przechowywanie. Sprawdź je, aby Twoje owoce i warzywa dłużej zachowały świeżość.

Cenne wskazówki

  • Przechowuj szparagi w pozycji pionowej, w szklance wody.
  • Nakłuj cytrynę i wyciśnij sok, zamiast przecinać na pół. Dzięki temu pozostałe kawałki nie wysychają.
  • Przechowuj awokado w papierowej torbie.
  • Użyj rajstop do przechowywania cebuli. Zawiąż węzeł pomiędzy każdą częścią, a to pomoże powietrzu dotrzeć do produktu, utrzymując go w świeżości.

Trzymaj się tych wskazówek, a będziesz na najlepszej drodze do utrzymania świeżych produktów na długi czas. Znacząco się poprawie również Twój budżet domowy i unikniesz wyrzucania jedzenia.

COMMENTS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *